ΕΜΒΟΛΙΑ … ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΤΟΥΣ …

Σκοπός των εμβολίων είναι να ισχυροποιήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου εναντίων συγκεκριμένων μικροβίωνέτσι ώστε να είναι ικανός ο οργανισμός να αντισταθεί στα συγκεκριμένα μικρόβια όταν ξαναέλθει σε επαφή μαζί τους.

Ο εμβολιασμός προλαμβάνει 2-3 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο και αποτελεί μία από τις πλέον επιτυχημένες και αποδοτικές από άποψη κόστους παρεμβάσεις στον τομέα της δημόσιας υγείας

,, η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία ,,

 

ΣΥΝΩΜΟΣΙΕΣ… ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ…

…ΕΝΟΧΑ…Ή ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΑ…

  1. Γιατί…πρέπει να κάνω εμβόλια στο παιδί μου… για ασθένειές που έχουν εξαφανιστεί…
    Πράγματι κάποιες ασθένειες έχουν εξαφανιστεί από τις αναπτυγμένες χώρες όπως ο τέτανος και η διφθερίτιδα.
    ,, Κανείς όμως δεν μας εξασφαλίζει ότι δεν θα ξαναεμφανιστούν ,,
    Σε αυτό συμβάλλει η μετακίνηση πληθυσμών και το αντιεμβολιαστικό κίνημα που καλά κρατεί σε αρκετές χώρες.
    Χαρακτηριστικό παράδειγμα
    • στην Ολλανδία, 2 μεγάλες επιδημίες πολιομυελίτιδας το 1984 και το 1991, σε θρησκευτικές ομάδες που αρνούνταν τον εμβολιασμό.
    • επίσης στην Ιαπωνία το 1974 οι Ιάπωνες σταμάτησαν να κάνουν το εμβόλιο του κοκίτη λόγω χαμηλών ποσοστών νοσηλειών και μηδενικών θανάτων. Το 1979 μόνο το 10% των παιδιών είχαν εμβολιαστεί με κοκίτη, με αποτέλεσμα την ίδια χρονιά να εμφανιστούν 13.000 περιστατικά κοκίτη και 41 θάνατοι.

     

  2. Η βελτίωση των συνθηκών υγιεινής βοηθάει στο να εξαφανιστούν κάποιες ασθένειες …οπότε … τα εμβόλια δεν είναι απαραίτητα …
    Πράγματι η σωστή υγιεινή( πλύσιμο χεριών, καθαρό πόσιμο νερό)συμβάλλει στην προστασία από την έκθεση σε λοιμογόνους παράγοντες
    ,, αλλάδεν προστατεύει από την λοίμωξη και τις επιπλοκές της όπως συμβαίνει με τα εμβόλια …,,
    Δυστυχώς πολλές λοιμώξεις μπορούν να εξαπλωθούν άσχετα με το πόσο καθαροί είμαστε.
    Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η επιδημία ιλαράς τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη, όχι για τον λόγο ότι άλλαξαν οι συνθήκες διαβίωσης αλλά γιατί έπεσαν τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης.

     

  3. Τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί αντιμετωπίζουν περισσότερα αλλεργικά … Αυτοάνοσα …αναπνευστικά νοσήματα … συγκριτικά …με εκείνα που έχουν εμβολιαστεί …
    Τα εμβόλια διδάσκουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα να αντιδράσει σε συγκεκριμένα αντιγόνα δεν αλλάζουν τον τρόπο λειτουργίας του
    Επίσης πρέπει να θυμόμαστε ότι
    • ο σύγχρονος τρόπος ζωής
    • η μόλυνση του περιβάλλοντος
    • η έκθεση μας σε βλαπτικούς παράγοντες (χημικές ουσίες, ακτινοβολία)
    • οι καλύτερες διαγνωστικές εξετάσεις, μας φέρνουν γρήγορα και εύκολα στην διάγνωση παθολογικών καταστάσεων

     

  4. Τα εμβόλια περιέχουν βλαπτικές ουσίες …όπως υδράργυρο … αλουμίνιο
    Τα παλιότερα εμβόλια περιέχουν μία ένωση του υδραργύρου γνωστή ως θειομερσάλη ως συντηρητικό, η οποία δεν υπάρχει πια μετά την σύσταση της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής παρόλο που ποτέ δεν αποδείχτηκε ότι είναι βλαβερή.
    • ο υδράργυρος είναι ένα στοιχείο της φύσης που βρίσκεται στον αέρα, νερό και έδαφος. Αξιοσημείωτο είναι ότι στα ψάρια και τα θαλασσινά η θειομερσάλη βρίσκεται σε 100πλάσια συγκέντρωση.
    • το ίδιο συμβαίνει και με το αλουμίνιο. Ενδεικτικά η ποσότητα αλουμινίου που λαμβάνει ένα βρέφος ως τους πρώτους 6 μήνες ζωής του από τα εμβόλια είναι 4mg από το μητρικό γάλα είναι 6mg, από το αγελαδινό γάλα 40mg, από το γάλα σόγιας 140mg, ενώ τα αντιόξινα δισκία περιέχουν 1000 φορές μεγαλύτερη ποσότητα από εκείνη ενός εμβολίου

     

  5. Τα εμβόλια είναι ασφαλή …
    Τα εμβόλια είναι πολύ ασφαλή. Κυκλοφορούν εφόσον πληρούνται προδιαγραφές ασφάλειας και ποιότητας από εθνικούς και διεθνείς οργανισμούς (WHO, FDA, ΕΟΦ)
    Γίνεται συνεχής και αυστηρή καταγραφή ανεπιθύμητων ενεργειών, ενώ αρκετά εμβόλια αποσύρονται κάθε χρόνο αν αποδειχθούν μη ασφαλή.

     

  6. Τα εμβόλια μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές παρενέργειες… Τα εμβόλια είναι πολύ ασφαλή.
    Οι συχνότερες παρενέργειες είναι ήπιες και προβλέψιμες όπως σκληρία, ερεθισμός του δέρματος στο σημείο εισόδου της βελόνας, πυρετός(1-2 κύματα), ανησυχία, υπνηλία για 1-2 24ωρα. Οι σοβαρές παρενέργειες είναι σπάνιες 1:1.000.000 λόγω υπερευαισθησίας ή αλλεργίας σε συστατικά του εμβολίου.
    Όμως μη ξεχνάτε ο κίνδυνος φυσικής νόσησης π.χ. από τον ιό της πολιομυελίτιδας είναι η παράλυση, από τον ιό της ιλαράς είναι η εγκεφαλίτιδα ή και η τύφλωση.

     

  7. Τα εμβόλια προκαλούν αυτισμό …
    Καμία μελέτη δεν έχει δείξει συσχέτιση των εμβολίων με την εμφάνιση του αυτισμού.
    Όλα ξεκίνησαν από τον Andrew Wakefield έναν Άγγλο γαστρεντερολόγο που δημοσίευσε το1998 στο κορυφαίο ιατρικό περιοδικό Lancet μία μελέτη με 12 περιστατικά και διατύπωσε την άποψη ότι μερικά παιδιά που είχαν κάνει το εμβόλιο M.M.R. (ιλαράς, ερυθράς, παρωτίτιδας) ανέπτυξαν νόσου του εντέρου και αναπτυξιακές διαταραχές όπως αυτισμό. Επίσης ισχυριζόταν ότι αυτό δεν θα συνέβαινε αν αυτά τα εμβόλια γίνονταν χωριστά. Ωστόσο το 2004 οι συγγραφείς ανακάλεσαν το ισχυρισμό τους και το άρθρο αποσύρθηκε από το περιοδικό το 2010.
    Το Γενικό Ιατρικό Συμβούλιο της Βρετανίας διαπίστωσε ότι οWakefield είχε χρηματοδοτηθεί από δικηγόρους που στόχευαν να κάνουν αγωγές στις φαρμακευτικές εταιρίες κατασκευής εμβολίων και ότι είχε αλλοιώσει τα δεδομένα των συνεργατών του ενώ είχε προλάβει να καταθέσει μία πατέντα που αφορούσε το εμβόλιο της ιλαράς σαν μεμονωμένο εμβόλιο, προκειμένου να βγάλει χρήματα. Κατόπιν αυτός απολύθηκε από το νοσοκομείο που δούλευε, έχασε την άδεια ασκήσεως ιατρικής ειδικότητας.

     

  8. Τα εμβόλια μας προστατεύουν 100% …
    Κανένα εμβόλιο δεν προστατεύει 100%.Την μεγαλύτερη προστασία μας παρέχουν τα εμβόλια με ζωντανούς εξασθενημένους ιούς (M.M.R., ανεμευλογιάς )και είναι περίπου 95%. Τα υπόλοιπα περίπου 75-80%. Αν αρρωστήσουμε όμως τα συμπτώματα είναι πιο ήπια.

     

  9. Η ταυτόχρονη χορήγηση περισσότερων του ενός εμβολίου (πολυδύναμα) σε παιδιά… αυξάνει τον κίνδυνο για ανεπιθύμητες ενέργειες… αφού υπερφορτώνει το ανοσοποιητικό τους σύστημα…
    Επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι η ταυτόχρονη χορήγηση εμβολίων δεν επιβαρύνουν το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών.
    Τα εμβόλια έχουν ελάχιστα αντιγόνα, μόνο αυτά που απαιτούνται για επαρκή ανοσολογική αντίδραση ενώ αντίθετα αν κολλήσει το παιδί από το ίδιο το μικρόβιο φορτώνεται από εκατοντάδες αντιγόνα που προκαλούν εκατοντάδες ανοσολογικές αντιδράσεις π.χ. αν το παιδί αρρωστήσει από κοκίτη λαμβάνει με το μικρόβιο πάνω από 30000ουσίες ενώ αν εμβολιαστεί μόνο 2ή3 ουσίες. Επίσης πρέπει να σημειωθεί ότι τα εμβόλια είναι εξασθενημένοι ή νεκροί μικροοργανισμοί ή τμήματα αυτών και όχι ενεργά στελέχη τους . Το παιδί εκτίθεται σε πολύ περισσότερα αντιγόνα στα πλαίσια ενός κοινού κρυολογήματος ή μιας ίωσης συγκριτικά με εκείνα των εμβολίων.
    Επίσης καθημερινά με το περιβάλλον- διατροφή ερχόμαστε σε επαφή με πλήθος αντιγόνων
    (ξένες ουσίες ως προς τον οργανισμό που επιδρούν στο ανοσοποιητικό μας σύστημα).
    Τέλος τα πολυδύναμα εμβόλια έχουν τα εξής πλεονεκτήματα:
    • μικρότερο αριθμό δόσεων- λιγότερες επισκέψεις στον ιατρό ΄΄κέρδος σε χρόνο και χρήμα΄΄
    • λιγότερο επώδυνα στα παιδιά
    • καλύτερη συμμόρφωση

     

  10. Είναι προτιμότερο το παιδί να κολλήσει την νόσο…ή…να κάνει το εμβόλιο...
    Είναι προτιμότερο το παιδί να κάνει το εμβόλιο από το κολλήσει την νόσο γιατί η φυσική νόσηση εγκυμονεί πολλές επιπλοκές π.χ. ο ιός της πολιομυελίτιδας προκαλεί παράλυση, ο ιός της ιλαράς- εγκεφαλίτιδα ή και τύφλωση, ο πνευμονόκοκκος- μηνιγγίτιδα, εγκεφαλίτιδα, πνευμονία.
    ,, Κανείς δεν γνωρίζει εκ των προτέρων πόσο σοβαράήόχι θα τον προσβάλλει μία ασθένεια ,,
    Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία

     

  11. Δεν χρειάζεται να εμβολιάσω το παιδί μου … αφού …εμβολιάζονται τα άλλα παιδιά …
    Παρά το υψηλό ποσοστό των ατόμων που εμβολιάζονται στην Ελλάδα η εμβολιαστική κάλυψη δεν είναι ακόμα πλήρης 100% οπότε υπάρχουν ακόμα αρκετά επίνοσα άτομα που κινδυνεύουν να νοσήσουν (μερικώς εμβολιασμένα ή ανεμβολίαστα).
    Άρα μη εμβολιάζοντας το παιδί μου … το θέτω σε κίνδυνο
    • άμεσα να νοσήσει
    • αλλά και έμμεσα γιατί γίνεται φορέας ασθενειών και μπορεί να προσβάλλει άλλα παιδιά ή ενήλικες που δεν πρόλαβαν ή δεν μπόρεσαν να εμβολιαστούν π.χ.
      • - έγκυες,
      • - μωρά μικρότερα των 12 μηνών που δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα για ιλαρά, ερυθρά, παρωτίτιδα,
      • - άτομα με λευχαιμία ή ανοσοκατασταλμένα άτομα

     

    Επίσης να θυμόμαστε ότι πραγματικά σε συνθήκες που μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού εμβολιάζεται (>95%) προστατεύονται και οι άλλοι που δεν εμβολιάζονταικαθώς μειώνεται η κυκλοφορία του λοιμογόνου παράγοντα στην κοινότητα (ανοσία αγέλης).
    Αυτό όμως παύει να ισχύει αν πέσει η εμβολιαστική κάλυψη
    ΄΄βλέπε μετακίνηση πληθυσμών –μετανάστευση΄΄, ΄΄αντιεμβολιαστικό κίνημα΄΄!!!
    Τότε εμφανίζεται επιδημία- πανδημία.
    Μη ξεχνάμε επιδημία ιλαράς στην Ευρώπη τα προηγούμενα 2-3 χρόνια!!!

     

  12. Μπορώ να καθυστερήσω… τον εμβολιασμό του βρέφους…δηλαδή… να το κάνω σε μεγαλύτερη ηλικία…
    Όχι γιατί τα βρέφη και τα νήπια έχουν πιθανότητα να νοσήσουν, κάνουν τις πιο σοβαρές επιπλοκές και έχουν τα μεγαλύτερα ποσοστά θνησιμότητας.

     

  13. Τα εμβόλια προωθούνται …από φαρμακευτικές εταιρείες …λόγω υψηλού κέρδους …
    Ο εμβολιασμός είναι μία από τις πιο αποδοτικές επενδύσεις στην δημόσια υγεία αφού έχει υπολογιστεί ότι κάθε χρόνο 1 δολάριο που δαπανάται για εμβόλιο επιφέρει στο κράτος 3 δολάρια άμεσο κέρδος και 10 δολάρια αν λογαριαστεί και το κοινωνικό όφελος (κερδισμένες εργατοώρες).
    Από την άλλη πλευρά ο τζίρος των φαρμακοβιομηχανιών από τα εμβόλια είναι μόλις το 3% του συνολικού φαρμακευτικού τζίρου γιατί τα εμβόλια απαιτούν υψηλή τεχνολογία και η κυκλοφορία τους είναι δύσκολη και χρονοβόρα. Μία νοσηλεία είναι πολύ πιο κερδοφόρα για μία φαρμακευτική εταιρεία (ενέσιμα φάρμακα, αναλώσιμα υλικά).

     

  14. Πρέπει να εμβολιαστώ για την γρίπη …
    Η γρίπη είναι μία σοβαρή ασθένεια που σκοτώνει 300.000-500.000 άτομα παγκοσμίως το χρόνο.
    • οι έγκυες,
    • τα μικρά παιδιά(κυρίως βρεφονηπιακού σταθμού),
    • οι ενήλικες και οι ηλικιωμένοι με κακή υγειά και χρόνια προβλήματα διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο σοβαρής μόλυνσης ή θανάτου.
    Προσοχή οι έγκυες πρέπει να εμβολιάζονται μετά τις 12 εβδομάδες κύησης και έχουν το πρόσθετο πλεονέκτημα της προστασίας του νεογέννητου μιας και δεν μπορεί το βρέφος

     

  15. Άρα γιατί να εμβολιάσω …
    • ο εμβολιασμός μπορεί να σώσει την ζωή του παιδιού σας
    • είναι ιδιαίτερα ασφαλής και αποτελεσματικός
    • προστατεύει τους άλλους για τους οποίους νοιάζεσαι
    • εξοικονομεί χρήματα και χρόνο για τις οικογένειες
    • προσφέρει ασφάλεια για τις επόμενες γενιές

Αργυρώ Χαιρέτη

arg-chaireti-logo-white

Λεπτομέρειες επικοινωνίας

Ιατρείο

Πιτσουλάκη 21, 71307, Ηράκλειο

Καλέστε μας

Ιατρείο: 2810 211283
Κινητό: 694 743 6477

Email: arg.hereti@yahoo.gr